krasi_
|
Пуснато на: Чет Окт 04, 2007 10:41 am Заглавие: za orkestrite |
|
|
|
iskam da otbeleja 4e tancite ot razli4nite oblasti tuk sa s edin i sy6ti orkestyr i malko se gubi stila na etnografskata oblast...tova sigurno si go znaete
a syvremennite orkestri za narodna muzika mi zvu4at super stranno...sy4etanie na kaval s gaida naprimer kavalyt e kameren vse pak...ili slu6a6 rodopska pesen i se do4uva ot orkestyra gydulka, e nali v rodopite nqma gydulki?? tazi kombinaciq na "universalen" orkestyr ne6to ne vyrvi, ama to po4ti nikoi ne zabelqzva ot obiknovenite xora
da ne govorim za orkestyr ot barabani saxofoni ioniki itn
daite tuka edna gaida s typan, ili zurna ...ili tamburi s tarabuka  |
|
studen
|
Пуснато на: Пет Фев 15, 2008 10:55 am Заглавие: |
|
|
|
Цитат: | iskam da otbeleja 4e tancite ot razli4nite oblasti tuk sa s edin i sy6ti orkestyr i malko se gubi stila na etnografskata oblast...tova sigurno si go znaete |
Знаеш ли krasi_ ,
Познавам почти всички професионални фолклорни ансамбли в България и не знам никой от тях да има повече от един оркестър , защото според твоите думи би следвало примерно Филип Кутев да имат по един оркестър за всяка една фолклорна област от репертоара си!
Цитат: | sy4etanie na kaval s gaida naprimer kavalyt e kameren vse pak... |
И тук мога да поспоря...
Това че Теодоси Спасов е камерен изпълнител не прави кавала камерен инструмент ...
"Камерен инструмент"-такова животно в БГ фолклора нема!!!
Още повече - не виждам по-добра комбинация в Българската фолклорна музика от кавал , гайда и тъпан! Първите три български фолклорни инструмента за които би се сетил всеки /дори чужденец/ са тези!
А зурната..... натурализиран в българският фолклор турски инструмент - смятам , че "това го знае всяко хлапе"  |
|
krasi_m
|
Пуснато на: Пет Фев 15, 2008 2:42 pm Заглавие: |
|
|
|
ne govorim za razli4ni orkestri, a za tova da se syobrazqva tanca s instrumentite xarakterni za oblastta ot koqto e
v gryckite orkestri naprimer razli4nite muzikanti spored tanca si nosqt i razli4ni instrumenti (typan, daire, tarabuka)(klarinet, kaval itn)
ne moje rodopite da se svirqt s gydulka, a severna bylgariq s tambura, za akordeoni saxofoni itn ne govorim... |
|
krasi_m
|
Пуснато на: Пет Фев 15, 2008 2:53 pm Заглавие: |
|
|
|
drugo, tova 4e pyrvite instrumenti za koito se se6ta 4ovek sa kaval, gaida i typan, ne zna4i 4e ne trqbva da se spazvat xarakteristikite na edna folklorna oblast, osven tova 4ujdencite se "se6tat" za sy4etanieto na tezi 3 instrumenta poradi pri4inata 4e taka gi predstavqt orkestrite, koeto otbelqzax 4e mi e stranno
za zurnata, dokolkoto znam tq e indiiski instrument, osven tova se e svirelo na zurna(ili podobno) v cqla gyrciq predi da q zamesti po4ti izcqlo klarineta
citiram postoqnno gyrcite, poneje otkym xoreografiq moje da sa super zle, no rqdko vijdam da predstavqt tanci ot razli4ni oblasti s edni i sy6ti instrumenti, nosii itn
pri tqx se predstavq folklora po4ti taka kakto si e po selata, a ne kakto pri nas kato show
nqmam ni6to protiv show-to, no pitaite tanciori ot ansabli kolko xora znaqt i ot koi oblasti sa, a za nosii da ne govorim
otdelno 4e nqkoi oblasti v bylgariq sa v po4ti pylno zabvenie, ili pyk kato se kaje severna bylgariq ne se pravi nikakva razlika kakva severna e ...
pozdrav  |
|
nahiiii
|
Пуснато на: Съб Апр 04, 2015 10:47 am Заглавие: |
|
|
|
za zurnata, dokolkoto znam tq e indiiski instrument, osven tova se e svirelo na zurna(ili podobno) v cqla gyrciq predi da q zamesti po4ti izcqlo klarineta citiram postoqnno gyrcite, poneje otkym xoreografiq moje da sa super zle, no rqdko vijdam da predstavqt tanci ot razli4ni oblasti s edni i sy6ti instrumenti, nosii itn pri tqx se predstavq folklora po4ti taka kakto si e po selata, a ne kakto pri nas kato show ???